Browar Zamkowy w Cieszynie zamierza warzyć piwa z wykorzystaniem lokalnych szyszek chmielu. Zielone złoto, które posłuży do tworzenia piwa tzw. metodą "dry hopping", trafi do najstarszego browaru w kraju wprost z Dębowca, gdzie w sobotę powstała pierwsza na Śląsku Cieszyńskim uprawa. Urokliwe wzgórze, pokryły wysokie słupy, a pośród nich pojawiły się sadzonki. Pierwszą sadzonkę wspólnie posadzili nowy właściciel uratowanego browaru Adam Leda, Burmistrz Miasta Cieszyna Gabriela Staszkiewicz oraz Wójt Gminy Dębowiec Tomasz Branny.

- Działamy w interesie regionu, Cieszyn to zabudowa miejska, więc postawiliśmy na Dębowiec, a to przecież Śląsk Cieszyński - mówi prezes Adam Leda. Niewielka plantacja będzie miała charakter pokazowy, zaplanowane na wrzesień zbiory, pozwolą stworzyć specjalną edycję Noszaka z wykorzystaniem świeżych szyszek chmielu - Trudno sobie wyobrazić dobre jedzenie bez przypraw, podobnie jest z piwem - piwo bez chmielu nie istnieje - dodaje.

Wpisany w Szlak Zabytków Techniki browar pełni także rolę edukacyjną, a Dębowiecka plantacja będzie przyciągać wycieczki edukacyjne dla dzieci. - Chciałbym, aby browar był miejscem, gdzie nie tylko się warzy piwo, ale także miejscem edukacji, ponieważ piwo cokolwiek o nim powiedzieć, jest wpisane w historię. W tej chwili trwają ostatnie prace nad ścieżką... - dodaje Adam Leda.










Foto i tekst Krzysztof Telma
Podziel się artykułem:
FaceBook  Twitter