Budowa leśnego miejsca odpoczynku w Lipniku i remont amfiteatru wraz z zagospodarowaniem terenu zostały zakończone. 3 kwietnia br., otwarto lipnicki amfiteatr.

- Ta inwestycja jest jedną z dłuższych, jeśli chodzi o jej trwanie, jaka była realizowana na terenie miasta. Wszystko zaczęło się od wygranego projektu w Budżecie Obywatelskim Bielska-Białej. Niestety, przyjęte tam sumy nie pozwalały na jego realizacje w tej formie, dlatego przenieśliśmy tę inwestycje do budżetu miasta. To dopiero pozwoliło na rozpoczęcie procedur i prowadzenie potrzebnych uzgodnień. Mimo wielu problemów, które napotykaliśmy po drodze udało się nam doprowadzić to przedsięwzięcie do szczęśliwego finału dzięki doskonałej współpracy z nadleśnictwem – mówił prezydent Bielska-Białej Jarosław Klimaszewski podczas otwarcia Amfiteatru w Lipniku . - To miejsce wypoczynku, do którego najbliżej mają mieszkańcy Lipnika, będzie teraz służyło wszystkim bielszczanom. Nasi mieszkańcy bardzo cenią sobie takie miejsca i mają wysoką świadomość ekologiczną. Dlatego wszystko, co tutaj robiliśmy, staraliśmy się wykonać tak, aby jak najbardziej chronić nasze naturalne dziedzictwo. Dziękuję wszystkim, którzy się przyczynili do realizacji tego projektu, i gratuluje mieszkańcom, którzy zyskali praktycznie nowy obiekt, gdzie łączy się ścieżka rowerowa i szlak turystyczny. Zapraszam mieszkańców i turystów do odwiedzanie tego miejsca – zachęcał do odwiedzenia amfiteatru prezydent.

Zastępca regionalnego dyrektora Lasów Państwowych w Katowicach Marek Czader w swoimi wystąpieniu okolicznościowym odwołał się historii tego miejsca.

- W latach 30. XX wieku mieszkańcy - zauważając piękno tego miejsca - uporządkowali ten teren i dzięki swej determinacji sprawili, że zmienił się on w amfiteatr. Można powiedzieć, że dzisiaj historia zatoczyła dosyć duży krąg. Po prawie stu latach otwieramy znowu ten piękny obiekt. Stało się to możliwe dzięki determinacji mieszkańców, którzy zasłużyli, aby mieć takie piękne miejsce. To bielszczanie będą mieć również wpływ na to, czy uda się w ten obiekt tchnąć ducha - podkreślał dyrektor Marek Czader, dziękując wszystkim za pomoc i współpracę.

Na tę inwestycję mieszkańcy Lipnika – podobnie jak i całego Bielska-Białej - czekali dobre kilka lat. Trzeba przypomnieć, że w 2016 roku zadanie to było jednym ze zwycięskich projektów Budżetu Obywatelskiego Bielska-Białej. Na jego realizację głosowało ponad 6.500 osób. Niestety, okazało się, że wartość modernizacji znacznie przekroczy 500.000 zł, które miasto mogło przeznaczyć na ten cel w ramach Budżetu Obywatelskiego. Mimo to zlecono projekt i doprowadzono do realizacji przedsięwzięcia. Nadleśnictwo Bielsko opracowało dokumentację projektową modernizacji i kosztorys. Grunt, na którym znajduje się inwestycja, jest bowiem własnością skarbu państwa – w zarządzie Regionalnej Dyrekcji Lasów Państwowych Nadleśnictwo Bielsko.

Temat powrócił w 2019 roku. W czerwcu miasto zawarło z nadleśnictwem porozumienie o wspólnej realizacji inwestycji. Pierwszy przetarg na wyłonienie wykonawcy został unieważniony, bo wartość złożonych ofert znacznie przekraczała przeznaczone na to fundusze. Podobnie było z drugim przetargiem. Rozstrzygnięcie było możliwe dzięki zwiększeniu środków na realizację inwestycji przez Regionalną Dyrekcję Lasów Państwowych w Katowicach oraz miasto Bielska-Biała; dotację w wysokości 100.000 zł dołożyła też gmina Kozy. Umowa została zawarta 16 marca 2020 r.

Wszyscy, którzy pamiętają to miejsce sprzed remontu, widzą jaką metamorfozę przeszedł obiekt. Prace rozpoczęto w marcu 2021 roku. Początkowo inwestycja miała być zakończona w 2022 roku, jednak nieprzewidziane trudności opóźniły oddanie obiektu i w efekcie prace zakończyły się w grudniu 2023 r. Założenie było takie, aby po przebudowie amfiteatru uzyskać miejsce leśnego odpoczynku.

Od teraz mieszkańcy Bielska-Białej mogą korzystać ze zmodernizowanego amfiteatru w Lipniku. Przy niebieskim szlaku turystycznym prowadzącym na Hrobaczą Łąkę powstało miejsce rekreacji z prawdziwego zdarzenia.

W ramach tego zadania przebudowano - widownię amfiteatru oraz plac przed widownią, scenę, mury oporowe, schody, place, drogi dojazdowej, ciągi piesze. Wyremontowano mur oporowy i schody.
Powierzchnia terenu leśnego miejsca wypoczynku zajmuje 4.707,60 m2. Co ciekawe na terenie Bielska-Białej znajduje się 3.645,75 m2, a reszta 1.133,55 m2 na terenie gminy Kozy.

Wartość robót budowlanych wykonanych na terenie Bielska-Białej to koszt 2.694.621,52 brutto, a całej inwestycji to 3.759.368,59 brutto. Inwestorem przedsięwzięcia było Państwowe Gospodarstwo Leśne, Lasy Państwowe, Nadleśnictwo Bielsko. Obiekt poświęcił ks. kanonik Jerzy Wojciechowski, proboszcz lipnickiej parafii pw. Narodzenia NMP.

W uroczystości oddania do użytku amfiteatru obok prezydenta Jarosława Klimaszewskiego i jego zastępcy Piotra Kuci uczestniczyli także radni Rady Miejskiej Bielska-Białej: Barbara Waluś, Karol Markowski, Maksymilian Pryga, Rafał Ryplewicz, Piotr Ryszka i Szymon Wojtasik.

Wydział Prasowy UM Bielska-Białej / Urszula i Andrzej Omylińscy



















Podziel się artykułem:
FaceBook  Twitter