Podobno strudel był jednym z ulubionych deserów cesarza Franciszka Józefa. Ten klasyczny jest nadziewany jabłkami, ale są i tacy, którzy serwują go z serem lub makiem. Bywa podawany na ciepło z bitą śmietaną i lodami. W 2009 wpisano go na listę produktów tradycyjnych w kategorii: Wyroby piekarnicze i cukiernicze.
Organizowany przez Zamek Cieszyn Cieszyński konkurs pieczenia strudla im. Kingi Iwanek-Riess towarzyszy festiwalowi kultury regionalnej: „Skarbom z cieszyńskiej trówły”.
- Oceniane są w nim: wierność tradycyjnym recepturom, walory smakowe, wygląd strudli. Konkurs odbędzie się 23 września 2018 roku. Strudle należy dostarczyć w dniu konkursu do zamkowego Punktu Informacji Turystycznej do godz. 14.00. Ogłoszenie wyników poprzedzi pokaz przygotowywany przez rodzinę Riessów - wyjaśniają organizatorzy, dodając - Na autorów najsmaczniejszych strudli czekają atrakcyjne nagrody. Nagrodą główną jest malowana trówła autorstwa Dobiesława Kaczmarka.
Informacje: www.zamekcieszyn.pl
/fot. Zamek Cieszyn/
Cieszyński konkurs pieczenia strudla
- Szczegóły
- B.Stelmach-Kubaszczyk